14.6.17

Allerginen kissa

Olen muutaman kerran laittanut blogiini kuvia siskoni (Suvin) kissasta Kisusta (ja sitäkin enemmän Instagramiin @saragalaxyy). En ole kuitenkaan kertonut, että Kisulla on vakavia allergioita, enkä ole laittanut kuvia Kisusta silloin, kun allergia on ollut paha. Halusin nyt kuitenkin nostaa asian esille, sillä olemme vihdoin saaneet allergia-asiaan ratkaisun ja haluan lisätä tietoa siitä, että myös kissat saattavat olla allergikkoja. Meillä meni monta vuotta siihen, että löysimme eläinlääkärin, joka osasi hoitaa kissan allergian emmekä löytäneet netistä tietoa tästä asiasta.

Kisu on siis tosiaan siskoni kissa, mutta se asustaa minun ja Nallen luona. Kuvat on otettu Kisusta vuosien 2016 ja 2017 välillä, joten joissain kuvissa näkyy Kisun raapima silmänympärys, älkää järkyttykö kuvista, Kisu on nyt kunnossa! Ensimmäisessä kuvassa Kisun maha alkuvuodesta (huomatkaa alavatsan karvattomuus) ja kesäkuussa parantuneena.

kis1

Kisun allergia alkoi näkymään siten, että se alkoi paljon nuolemaan mahaa. Yhtäkkiä tajuttiin, että Kisun mahasta alkaa karvat katoamaan ja mahaan alkaa tulla rupia. myös turkissa oli paljon hilsettä. Kisu käytettiin eläinlääkärillä ja se sai allergiaruokavalion (Hill's Prescription Diet Feline Venison & Green Pea). Allergiaruokavalio auttoi vähän, mutta ei paljoa ja pian Kisua taas vietiin lääkäriin mahan karvattomuuden/rupien takia. Saatiin Kisulle kortisonikuuri (Prednisolon), kuurin jälkeen Kisu meni taas entiselleen. Kisu vietiin usean vuoden ajan suunnilleen neljä kertaa vuodessa lääkäriin ja joka kerta sieltä tuli Prednisolon kuuri ja välillä lisäksi vatsaan suihkutettavaa lääkeainetta. Välillä Kisu sai kortisonipiikin, joka auttoi vähän aikaa, mutta lopulta Kisun allergia tuli aina takaisin.

kis6

2016 syksyllä Kisu sai silmätulehduksen. Koska allergista kissaa kutittaa eniten vatsan ja kasvojen alueelle, Kisu oli repinyt kasvoille kunnon avohaavan, jota käytiin lääkärissä näyttämässä. Tällä kertaa meille sattui tulemaan lääkäri, jolla itselläänkin on allergisia kissoja. Lääkäri otti kokeita ja keskusteli lääkevaihtoehdoista, tällä kertaa ei ollut enää kyse kuureista vaan loppuelämän kestävästä lääkityksestä. Aloitettiin edullisemmalla vaihtoehdolla, joka oli Prednisolon pienenä annoksena. Alussa Kisu sai tabletin päivässä, sitten puoli tablettia, puoli tablettia joka toinen päivä jne. Oli tarkoitus, että Kisu saa lopulta 1/4 tablettia kaksi kertaa viikossa, tämä kuuri ei tehonnut, joten otettiin kalliimpi lääke käyttöön.

kis2

Tämä kalliimpi lääke (maksaa noin 80 euroa ja kestää meillä tällä hetkellä käytössä noin kaksi kuukautta) on nimeltään Atopica vet. Sitä ruiskutetaan kissalle suun kautta kerran päivässä. Ensin aloitetaan kissan elopainolla ja siitä lääkärin ohjeen mukaisesti aletaan vähentämään. Kisu ei sopeutunut joka toinen päivä annettavaan ruiskeeseen vaan näykki mahaansa lääkkeen antamisesta seuraavana päivänä, niimpä lääkärin kanssa päätettiin että annetaan Kisulle joka päivä lääkettä ja vähennetään annos niin pieneen kuin pystyy, ettei se raavi. Meillä on ollut Atopica käytössä nyt noin puoli vuotta.

Tänään aamulla heräsin myöhään ja käännyin katsomaan, kun Kisu makasi vierelläni selällään. Vilkaisin Kisun mahaan ja huomasin, että Kisun maha on täynnä valkoista pohjakarvaa eikä mahassa ole yhtäkään kaljua länttiä! Ollaan saatu kisun allergia kuriin ruokavaliolla ja lääkkeellä ja Kisu voi paremmin kuin vuosiin! Olin aamulla niin onnellinen, että lähettelin kaikille kuvia Kisun mahasta ja melkein itkin ilosta, vihdoinkin kissamme saa olla normaalisti ilman kutituksia ja kipua! Kisun lääkitys jatkuu todennäköisesti päivittäisenä koko sen loppuelämän, mutta se on pieni hinta meidän ihanasta pikku pallerosta.

kis5

Jos joku nyt miettii, että kuka muka käyttää kissaan (varsinkin maatiaiskissaan) noin paljon rahaa (Kisun lääkäreihin ja lääkkeisiin on vuosien aikana mennyt useampi tuhat euroa yhteensä), niin mielellään rakasta eläintään hoitaa niin hyvin kuin mahdollista. Lopettaminen ei ole tullut mieleenkään, sillä Kisu on todella reipas, aktiivinen, kiltti ja ihmisystävällinen kissa. Jos eläimen hankkii, siitä on pidettävä huolta.

Jos kissallasi on esimerkiksi näitä ongelmia: turkin runsas hilseily, turkin raapiminen ja näykkiminen niin paljon, että karvat lähtee, kasvojen raapiminen haavoille, niin kissasi saattaa olla allerginen, kannattaa tässä tapauksessa pyytää eläinlääkäriä ottamaan näyte ja katsomaan allergeenitasot.

kis4

// I have a cat which is allergic and so she bites her stomach and rips all the hairs away. Now we have a nice and professional vet who solved the case and gave our cat a good medicine and treatment plan.

♡:SΔRΔGΔLΔXYY

12 kommenttia:

 1. Voi Kisu <3 Kutinattomia kissanpäiviä!

  VastaaPoista
 2. Eläimet on niin rakkaita et ei sitä voi rahassa mitata♡ Selviskö koskaan mille hän on allerginen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei alettu sitä sitten selvittelemään kun nää lääkärilaskupinot oli jo muutenkin kasautunut isoksi ja lääkäri sanoi ettei testeissä välttämättä allergian lähde edes selviäisi :) Eläimet on rakkaita ♡

   Poista
 3. Ihanaa kun löytyi apu allergiaan! :) Todellakin lemmikkien hoitoon laitetaan tarvittaessa rahaa, vaikka se onkin kurjaa miten paljon eläinlääkärikulut maksavat. Jos lemmikin ottaa, niin pitää olla valmis siitä hyvin huolehtimaan, myös rahalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, sitä ei alussa edes välttämättä ajattele, kuinka paljon rahaa eläimiin menee. Mutta kaikkensa sitä tekee näiden ihanien karvapallojen eteen ♡

   Poista
 4. Taru, Eekku ja Katri, kiitos paljon kommenteistanne! ♡ Poistin vahingossa puoliunissani teidän kommentit, ne on onneksi kuitenkin sähköpostissani, mutta tänne Bloggeriin niitä ei enää saanut. Kisukin kiittää ♡

  VastaaPoista
 5. Lemmikkien allergiat ovat kauheita, taistelimme koiramme allergian kanssa kaikilla mahdollisilla tavoilla. :/ Piti vain sanoa, että olet ihanan iloinen ja pirteä tyyppi, kiitos kun piristit Tallinna-päivääni tänään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tekee kaikkensa rakkaan lemmikin hyvinvoinnin eteen ♡

   Kiitos itsellesi, oli oikein mukava tutustua! Säkin vaikutat ihanan iloiselta ja aidolta tyypiltä! Toivottavasti joskus taas jossain merkeissä kohdataan! :)

   Poista
 6. Monella tutulla on ollut samoja ongelmia, että kissalla on alkanut karva lähtemään mahasta tai rappaa ohimoita / silmien aluetta. Yleensä ihan pelkällä ruokavalion muutoksella korjattavissa ja oireet täsmää ruoka-allergiaan. Suositeltava neuvoni on pistää ruokavalio uusiksi eli ensimmäisenä kokonaan viljat pois ruokavaliosta. Se on yleisesti allergisoivin tuote mitä tuupataan markettiruokiin usein ja aikojen saatossa kissa alkaa oireilemaan sille, koska se ei pysty sulattamaan niitä. Toinen on sokerit sekä kasviperäiset ainesosat. Kolmanneksi se voi pelkästään olla joku yksittäinen lihan lähde kuten kana tai kala. Minulla on listoja viljattomista ja sokerittomista vaihtoehdoista, joten tarvittaessa voit pistää fbn kautta viestiä, jos tarvitset vinkkejä. :)
  xx

  VastaaPoista
 7. Korjaus kommentteihin. Kyllä me yritettiin allergioita selvittää verikokein ja kudospaloista sekä iholta otettavista sytologisista näytteistä, mutta mitään ei selvinnyt. Markettiruokaa Kisu ei ole saanut ensimmäisten allergiaoireiden ilmaannuttua. Kaikki keinot kokeiltiin ja ainut apu löytyi tuosta lääkkeestä.

  VastaaPoista

Share some galaxy dust! ♡