12.5.18

Barbie - The Icon näyttely

Kansallismuseossa alkoi huhtikuun lopussa Barbienäyttely ja pääsin sinne ilmaiseksi opastetetulle kierrokselle. Otin bussin kohti Helsinkiä ja bussissa kännykän laturia etsiessä selkäreppuni vetoketju meni rikki. Kävin Forumissa kolmessa kaupassa ennen kuin löysin uuden Kånkenin. Kun vihdoin kaikki tavarat oli uudessa repussa (olin kuljettanut niitä vanhan repun rikkouduttua muovisessa roskapussissa...) alkoi kävelymatka Kansallismuseoon. Museo sijaitsee osoitteessa Mannerheimintie 34 ja se olikin ihan muutaman minuutin kävelymatka Kampista.Omassa lapsuudessani Barbiet oli tosi kova juttu. Mieleen on jäänyt erityisesti Vaahtobarbie, Merenneitobarbie ja alla olevassa kuvassa oleva superpitkähiuksinen Totally Hair Barbie. Meillä ei hirveästi ollut rahaa ja en saanut yhtään Barbia. Onneksi naapurin Minnalla ja lapsuudenystävälläni oli iso kasa Barbeja joilla sain leikkiä. Yleensä lähinnä vaihtelin vaatteita Barbeille ja saatoin muotinäytöstä leikkiä. Viikkorahat tuhlasin siihen aikaan ilmestyneeseen Barbie lehteen, jossa oli sarjakuvia ja julisteita, joita laittelin seinälle, muutama lehti saattaa vieläkin olla tallella jossain.Paikalla oli PALJON ihmisiä, erilaisia ryhmiä, lapsiperheitä, aikuisia ja ihmeen paljon miehiä. Lippuluukulla sai vähän aikaa jonottaa (sain liput ilmaiseksi tapahtumaan, mutta hain lippukassalta tarran joka tulee laittaa paitaan kiinni), mutta vihdoin sisään päästyämme pääsimme ihanan pinkkiin maailmaan. Näyttelyssä on noin 450 Barbienukkea ja ne on pääasiassa italialaisten yksityiskeräilijöiden kokoelmista.50-luvulla nuket olivat lähinnä vauvanukkeja ja Barbien perustaja Ruth Handler huomasi, että hänen lapsensa leikkii mielummin aikuisilla paperinukeilla, kun vauvanukeilla. Ruth päätti perustaa aikuisen muotinuken nimeltään Barbara Millicent Roberts eli Barbie. Barbie on aina halunnut viestittää, että tytöt voivat olla mitä vaan! Barbiella on ollut monia eri ammatteja lentoemännästä sotilaaseen. Barbie on itsenäinen nainen, joka ei ole koskaan mennyt naimisiin, mutta on seurustellut Kenin ja australialaisen surffaajapojan Blainen kanssa. Nykyään Barbie ja Blaine ovat vain ystäviä ja Barbie ja Ken taas yhdessä. Barbien ensimmäinen talo 60-luvulla nosti ison mylläkän, sillä siinä ei ollut ollenkaan keittiötä! Haluttiin viestittää, ettei modernin naisen tarvitse olla vain hellan edessä.

60-luvulla ajan hengen mukaisesti pakkaukseesa oli mukana kolme peruukkia, joita pystyi vaihtamaan. Barbien vartaloa on aina arvosteltu liian laihaksi. Barbien vartaloa ja päätä on muutettu useasti ja 2000-luvulla alettiin valmistamaan myös esimerkiksi kurvikkaita, pitkiä ja pienikokoisia Barbeja.

Barbie on ollut aina huippumuodikas ja myös suuret muotitalot ovat lähteneet suunnittelemaan Barbielle vaatteita. Huippumuodin ystävänä oli upea nähdä iso kokoelma näitä muotibarbeja, oman panoksensa on antanut mm. Dior, Oscar de la Renta, Givenchy, Versace, Christian Louboutin, Vera Wang... ja lista jatkuu loputtomiin 

idkuva

Näyttelyssä oli myös iso kasa julkkisbarbeja, oli hauska katsoa nuken kasvonpiirteitä ja miettiä, näyttääkö kyseinen nukke esikuvaltaan. Mm. Marilyn Monroe ja Audrey Hepburn nukkeja oli useita erilaisia. Esillä oli myös taiteesta ja elokuvista inspiroituja Barbienukkeja (mm. Mona Lisa ja Alfred Hitchcockin Linnut). Lapsena kaverillani oli kaikki Spice Girls Barbiet ja niillä oli kaikista kivoin leikkiä, olen vanhemmalla iällä yrittänyt löytää itselleni Emma Bunton barbieta, mutta vielä en ole saanut sitä ostettua.

Lapsuusaikojen muistelun rinnalla oli huikea päästä aikamatkalle eri vuosikymmenten muodin ja kampausten pariin, kuulla lisää Barbiesta ja nähdä kuinka Barbie on aina ollut edelläkävijä itsenäisten naisten puolesta. Barbie - The Icon näyttely on nähtävillä 27.4. - 26.8.2018. Lippuhinnat ja lisää tietoa löytyy Kansallismuseon sivuilta.Sain arvottavakseni kaksi kahden hengen lippua, joten jos näyttely kiinnostaa, niin osallistu arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen ja jättämällä sähköpostiosoitteesi 20.5. mennessä.


(Kiitos Curiouser & Curiouser blogin Noora, kun otit kuvan!)

// There's a Barbie exhibition in the National Museum of Finland in Helsinki. It was very interesting to hear behind the scenes and see almost 450 Barbie dolls! You can read more of this exhibition on this website.